Üç eski bürokrata servet soruşturması

Haber Giriş : 15 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emlakbank'ın eski yöneticileri Erdin Arı, Mete Başol ve Duray Şimşek'in banka hesaplarında yüksek meblağlı hareketler olduğunu tespit eden Teftiş Kurulu, hesap hareketlerinin soruşturulmasını talep etti.

Tasfiye edilen Türkiye Emlak Bankası'nın yöneticilerinin malvarlıklarını incelemeye alan Başbakanlık Teftiş Kurulu, yöneticilerin banka hesaplarında, "kaynağı anlaşılamayan" yüksek tutarda para hareketleri tespit etti. Başbakanlık, Emlakbank eski yöneticilerinin malvarlıklarının savcılık tarafından soruşturulmasını istedi. AK Parti İstanbul Milletvekili Azmi Ateş başkanlığındaki TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun talebi üzerine harekete geçen Başbakanlık Teftiş Kurulu, tasfiye edilen Türkiye Emlak Bankası'nın eski yöneticilerinin hesaplarını incelemeye aldı. Başbakanlık Teftiş Kurulu, Emlakbank yöneticilerinin mal varlıkları ile ilgili inceleme raporunu tamamlayarak, 25 Haziran 2004 tarihinde Başbakan Tayyip Erdoğan'a sundu.

Başbakan'dan onay

Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan Emlakbank eski yöneticileriyle ilgili rapor Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından 25 Haziran 2004 günü onaylandı. Başbakanlık Teftiş Kurulu, bunun üzerine rapordaki iddialarla ilgili olarak üç eski bürokrat hakkında Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Kaynağı belli olmayan paralar

Başbakanlık raporunda, tasfiye edilen Türkiye Emlak Bankası'nın eski Genel Müdürü Erdin Arı, Yönetim Kurulu üyesi Mete Başol ve Genel Müdür Yardımcısı Duray Şimşek'in, görevli oldukları dönemdeki banka hesaplarında "yüksek meblağlı" hareketler olduğunu tespit etti. Başbakanlık müfettişleri, sözkonusu üç bürokratın hesaplarını, bankada görev almadan önceki tutarları ile karşılaştırdı. Karşılaştırma sonucunda, bürokratların bankalardaki hesaplarında, göreve geldikten sonra kaynağı yeterince açıklanamayan bir hareketlilik olduğu tespit edildi. Ayrıca, bürokratlarla ilgili olarak, bir çok değişik bankada açılmış çok sayıda TL ve döviz hesabı bulundu. Bazı bürokratların, yurtdışındaki bankalarda da hesaplarının bulunduğu belirlendi.

Rapordaki şok iddialar

Raporda, üç eski bürokratla ilgili iddialara şöyle yer verildi:

Mete Başol: 11 Mayıs 2001 tarihinden itibaren bankada yönetim kurulu üyeliği yapan Mete Başol'un değişik bankalardaki hesaplarında görülen dikkat çekici bakiyelerin yönetim kurulu üyeliğinden önce önemli miktarlarda olduğu fakat müteakiben gerçekleşen bu kadar yüksek meblağlı hesap hareketlerinin Cumhuriyet Savcılığı'nca soruşturulması yerinde olacaktır.

Erdin Arı: Genel Müdür olarak görev yaptığı 1998 ve 1999 yılları içinde bazı bankalardaki hesaplarında önemli miktarda dikkat çeken hesap hareketleri gözlemlenmiş olup kaynağı tam olarak anlaşılamadığından bu hususun Cumhuriyet Savcılığı'nca soruşturulması yerinde olacaktır.

Duray Şimşek: Genel Müdür Yardımcısı Duray Şimşek'in banka hesaplarında görülen yüksek meblağlı hareketlerin Cumhuriyet Savcılığı'nca soruşturulması uygun olacaktır.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber